Gent molt capaį


Histōria

Monestir Sant TomāsL'Associació fou fundada el desembre de 1966 per un grup de set famílies amb fills amb discapacitat, membres de la societat civil i representants d'ajuntaments de la comarca. Iniciàrem l'activitat l'any següent amb la posada en funcionament de l'escola l'Estel, amb tan sols 9 alumnes. Avui comptem amb més de 2.000 socis protectors, atenem més de 1.700 persones, i entre la plantilla de 695 treballadors, 282 tenen algun tipus de discapacitat.

Rebem el nom de l'antic monestir on ens vam establir l'any 1974, adquirit amb els fons recaptats mitjançant una campanya popular on hi van participar més de 1.000 persones.

El nostre arrelament a la comarca d'Osona juntament amb el compromís, la dedicació i l'esforç d'un ampli equip de professionals han permès que haguem anat ampliant el nombre de serveis fins aconseguir cobrir les necessitats de les persones amb discapacitat intel·lectual des de la primera infantesa fins a edats avançades. L'entitat gestiona en l'actualitat tres CDIAP, una escola d'educació especial, un centre ocupacional, un servei d'inserció laboral, tres centres especials de treball, un servei d'habitatge, un servei d'acolliment residencial per a persones amb necessitats d'atenció generalitzada, un club de lleure i esport i un servei de respir per a les famílies.

 

Portada del llibre Associaciķ de Sant Tomās

Vols conèixer al detall la història de l'Associació? 

Amb motiu del 40 aniversari Sant Tomàs va editar un llibre, escrit pel periodista Miquel Erra, on es fa un repàs detallat del passat, el present i els projectes de futur de l'Associació en el seu conjunt i, en un segon bloc, es desgranen les microhistòries de tots els centres. Més de 140 pàgines que, en essència, destil·len voluntat, complicitat, esforç i implicació d'un munt de gent que han dedicat una part o bé tota la vida a l'Entitat. El llibre ve acompanyat d'un Dvd amb el vídeo de l'entitat, en català, castellà i anglès. El seu preu és de 25€ i el podeu adquirir adreçant-vos als serveis centrals de l'Associació, per telèfon 93 8854482 o bé per e-mail: info@santtomas.cat

 

Amb motiu del 50 aniversari Sant Tomàs ha fet un documental on es recull la història de la nostra entitat. L'ha dirigit el realitzador Xef Vila i s'ha fet amb el suport de la Fundació Puig-Porret. Es tracta d'un vídeo que recull el testimoni dels creadors de l’escola l’Estel, el primer servei que va oferir Sant Tomàs, passant pels promotors de la campanya que va permetre comprar el monestir de Sant Tomàs, així com el testimoni de professionals que han vist créixer l’entitat des dels inicis. Es pot veure al nostre canal de Youtube, clicant aquí