Gent molt capaç

Centre Ocupacional SANT TOMÀS

L'hort ecològic de Tac-Osona

Hort ecològic Tac-Osona - 1L'horticultura, de la mateixa manera que la jardineria i el viverisme ofereix nombrosos avantatges pels efectes terapèutics, de canvi i rehabilitadors que genera en les persones.

El treball amb plantes facilita el treball d'aspectes com la interacció social, la percepció del temps, activitat física, activitats laborals, estimulació mental, sentir-se útil (augment de l'autoestima), estimulació sensorial, presa de decisions, iniciativa i autodeterminació, sensació de seguretat i sensació de llibertat.

Hort ecològic Tac-Osona - 2L'activitat portada a terme fins a l'actualitat ha permès treballar principalment:

  • Familiarització amb l'entorn, amb les eines i amb la situació.
  • Identificació de les plantes amb les que es treballarà.
  • Adquisició als comerços del planter i de les eines necessàries.
  • Retolació dels diferents conreus.
  • Collita i recol·lecció i rotació de noves espècies vegetals.
  • Elaboració dels planters a partir de les llavors.
  • Coneixement de l'hort d'hivern (hivernacle) i l'hort d'estiu.

 

Actualment participen en l'activitat de l'hort tres grups de vuit usuaris cadascun del Centre Ocupacional Tac-Osona de Calldetenes, un grup de set usuaris del Centre Ocupacional Tac-Osona de Manlleu i un grup prelaboral de cinc persones del mateix centre.

Hort ecològic Tac-Osona - 3L'equipament consta d'un hivernacle, un sistema de reg per microgoteig, captació i dipòsit d'aigua i condicionament d'un hort per a les varietats d'estiu.

De manera rotativa tots els usuaris podran desenvolupar l'activitat tenint en compte els seu nivell d'autonomia i amb diferents nivells de suport. La superfície dedicada a l'horticultura estat pensada fins i tot per a persones amb mobilitat reduïda. L'activitat es va iniciar el setembre de 2007 i es conreen varietats com enciams, escaroles, apis, pastanaga, cebes, pèsols, faves, porros, alls ...


Als mesos d'hivern l'activitat es concentra gairebé en exclusiva a l'hivernacle i per als mesos d'estiu es treballarà a fora.

Aquesta activitat forma part de l'estratègia d'intervenció en la implementació d'hàbits i habilitats laborals del usuaris que atenem. Sel's dona el suport necessari per tal que puguin dur a terme aquestes activitats amb el grau més lat d'èxit i autonomia possibles.

El projecte va ser reconegut en l'apartat de programes socials de la 33ena edició dels Premis Caixa Sabadell (2006) per el qual va rebre un finançament de 5500 euros.