Gent molt capaį

Centre Ocupacional Sant Tomàs

L'hort ecolōgic de Tac-Osona

Hort ecolōgic Tac-Osona - 1L'horticultura, de la mateixa manera que la jardineria i el viverisme ofereix nombrosos avantatges pels efectes terapčutics, de canvi i rehabilitadors que genera en les persones.

El treball amb plantes facilita el treball d'aspectes com la interacciķ social, la percepciķ del temps, activitat física, activitats laborals, estimulaciķ mental, sentir-se útil (augment de l'autoestima), estimulaciķ sensorial, presa de decisions, iniciativa i autodeterminaciķ, sensaciķ de seguretat i sensaciķ de llibertat.

Hort ecolōgic Tac-Osona - 2L'activitat portada a terme fins a l'actualitat ha permčs treballar principalment:

  • Familiaritzaciķ amb l'entorn, amb les eines i amb la situaciķ.
  • Identificaciķ de les plantes amb les que es treballarā.
  • Adquisiciķ als comerįos del planter i de les eines necessāries.
  • Retolaciķ dels diferents conreus.
  • Collita i recolˇlecciķ i rotaciķ de noves espčcies vegetals.
  • Elaboraciķ dels planters a partir de les llavors.
  • Coneixement de l'hort d'hivern (hivernacle) i l'hort d'estiu.

 

Actualment participen en l'activitat de l'hort tres grups de vuit usuaris cadascun del Centre Ocupacional Tac-Osona de Calldetenes, un grup de set usuaris del Centre Ocupacional Tac-Osona de Manlleu i un grup prelaboral de cinc persones del mateix centre.

Hort ecolōgic Tac-Osona - 3L'equipament consta d'un hivernacle, un sistema de reg per microgoteig, captaciķ i dipōsit d'aigua i condicionament d'un hort per a les varietats d'estiu.

De manera rotativa tots els usuaris podran desenvolupar l'activitat tenint en compte els seu nivell d'autonomia i amb diferents nivells de suport. La superfície dedicada a l'horticultura estat pensada fins i tot per a persones amb mobilitat reduīda. L'activitat es va iniciar el setembre de 2007 i es conreen varietats com enciams, escaroles, apis, pastanaga, cebes, pčsols, faves, porros, alls ...


Als mesos d'hivern l'activitat es concentra gairebé en exclusiva a l'hivernacle i per als mesos d'estiu es treballarā a fora.

Aquesta activitat forma part de l'estratčgia d'intervenciķ en la implementaciķ d'hābits i habilitats laborals del usuaris que atenem. Sel's dona el suport necessari per tal que puguin dur a terme aquestes activitats amb el grau més lat d'čxit i autonomia possibles.

El projecte va ser reconegut en l'apartat de programes socials de la 33ena ediciķ dels Premis Caixa Sabadell (2006) per el qual va rebre un finanįament de 5500 euros.