Gent molt capaç

Servei d’habitatge Clarella
 

Història

Les Llars Residència a Catalunya, varen néixer, a finals dels anys 70, per donar resposta a les necessitats d'habitatge de les persones amb discapacitat intel·lectual que es quedaven sense família.

L'Associació Sant Tomàs va iniciar els tràmits per aconseguir la seva primera Llar Residència a finals dels anys 70. Però, no fou fins l'any 1995 que tingué la infraestructura i la capacitat econòmica per realitzar el projecte. El 23 de gener de 1995 obria la primera Llar Residència a la Comarca d'Osona: 1 pis amb capacitat per a 8 usuaris.

Ben aviat, es va veure clar que el servei necessitava créixer. Aquest creixement es produí amb la rehabilitació de la planta que hi havia sobre la Llar. A partir del 2002, l'Entitat passava de tenir una Llar Residència de 8 usuaris a tenir-ne 2 unitats connectades entre elles amb un total de 16 usuaris.

Però la demanda continuava superant l'oferta. l'Entitat, el 7 de Març del 2005, obria una nova Llar Residència de 16 usuaris a la població de Manlleu, donant així resposta a les necessitats d'una altra població de la comarca d'Osona.

L'u de juny del 2010 obria una nova llar a Vic, amb capacitat per a 15 usuaris. El servei compta ja amb 3 residències Clarella.

El present ens porta a veure el servei com una àrea de creixement. Actualment s'estan estudiant noves opcions de Llar Residència per a donar cobertura a la necessitat creixent d'habitatge per part dels usuaris dels serveis de la nostra institució. Un dels projectes més avançats és la creació a la població de Centelles d'una Llar Residència per a 12 usuaris.

El Servei de Suport a la Pròpia Llar (SSPLL) va néixer l'any 2001. El primer servei va iniciar-se el 16 d'octubre del 2002, quan es va començar a donar suport a un usuari del Servei de Teràpia Ocupacional de l'Associació.

Durant el 2004 i 2005 el servei augmentà donant resposta a una altra persona que vivia sola i, al mateix temps, a un grup comunitari de 4 persones que compartien habitatge i les seves despeses.

Entre el 2006 i 2007 l'increment de persones que rebien aquest suport a la pròpia llar va augmentar considerablement, passant a gestionar 2 pisos de lloguer amb 4 persones ateses a cadascun d'ells.

En l'actualitat s'està treballant per estructurar 2 pisos de lloguer amb 3 persones en convivència cadascun i es presta el servei de suport a 7 persones al propi domicili.