14 juliol, 2025

Joves de Sant Tomàs viuen un emotiu intercanvi inclusiu a Suècia a través de l’art

Cinc joves vinculats al servei de formació inserció laboral de Sant Tomàs, Eina, i dues educadores de l’entitat han participat el passat mes de juny a Örnsköldsvik (Suècia) en un intercanvi juvenil Erasmus+ centrat en la inclusió social a través de l’expressió artística. El projecte, anomenat Culture for All – Embracing Diversity, ha estat el primer intercanvi inclusiu d’Erasmus+ a Suècia per a persones amb discapacitat intel·lectual.

L’experiència ha reunit joves de Suècia, Grècia, Romania, Bulgària i Catalunya, que han conviscut i creat junts durant una setmana, culminant amb una emotiva obra artística representada davant del poble i retransmesa en directe per Youtube perquè famílies i amistats la poguessin seguir des dels seus països.

«Ha estat una de les millors experiències de la meva vida. He après molt i he fet molts amics», explicava emocionat Albert Molina, un dels participants de Sant Tomàs. La seva companya Rut Davesa afegia: «Ens hem sentit molt compresos i valorats. Tot i no parlar la mateixa llengua, ens hem entès fàcilment. Quantes aventures!»

El grup català va comptar amb el suport de les educadores Noemi Cammarata i Anna Lleopart, que valoraven molt positivament la iniciativa: «Hem vist com els nois i noies s’obrien, es deixaven portar per l’art i establien vincles molt genuïns. L’art és un llenguatge universal que els ha permès expressar-se des de l’autenticitat, més enllà de les paraules».

Durant l’estada, els participants van escollir un dels tres tallers artístics —teatre, música o dansa— i, guiats per professionals com el director teatral italià Davide Fossati, el músic anglès Andy Penny i el coreògraf portuguès Francesco Almeida (Pako-soulkool), van treballar en una actuació conjunta. També hi va haver temps per a conèixer la cultura sueca, jugar, passejar i, fins i tot, banyar-se en un llac, tot i la fredor de l’aigua.

El projecte, finançat per la Unió Europea, ha estat organitzat per la municipalitat d’Örnsköldsvik i el centre cultural Kulturhus H1 Sliperiet. «Aquest intercanvi és una porta oberta per a persones que potser no haurien pogut viure una experiència internacional d’aquesta intensitat», destacava Marie Korvala, directora del centre.

Els joves han tornat plens d’energia i ganes de repetir. «Els costarà oblidar aquesta setmana tan plena d’emocions i amistats», concloïen les educadores.