7 juliol, 2025

Sant Tomàs ha atès a més de 2.600 persones, ha creat ocupació inclusiva per a més de 400 persones vulnerables, i reforça el seu compromís amb la sostenibilitat durant el 2024

Sant Tomàs ha publicat la seva memòria corresponent a l’any 2024, que evidencia el fort impacte social, laboral i mediambiental de l’entitat a Osona i el Lluçanès. Amb un pressupost que supera els 33 milions d’euros i una plantilla de més de 1.000 persones, l’entitat es consolida com a referent en l’atenció i suport a les persones amb discapacitat intel·lectual i com a motor d’economia social al territori.

Entre les xifres més destacades, Sant Tomàs ha donat suport aquest 2024 a 2.650 persones a través de 3.196 serveis, que abasten àmbits com la infància, l’educació especial, l’atenció diürna, el lleure, l’habitatge o la inserció laboral.

Compromís amb l’ocupació inclusiva

L’entitat manté una clara aposta per la inserció sociolaboral. El 2024, ha comptat amb 365 treballadors i treballadores amb discapacitat i 49 en risc d’exclusió social, integrats, ambdós col·lectius, a través del Centre Especial de Treball i l’Empresa d’Inserció Tac Osona. El 81% de la plantilla disposa de contractes indefinits, fet que evidencia l’aposta per l’estabilitat i la dignitat laboral.

Sostenibilitat i energia verda

Sant Tomàs també ha fet avenços significatius en la transició ecològica. Amb 5 instal·lacions fotovoltaiques noves i una inversió acumulada de 328.000 € en dos anys, Sant Tomàs ha aconseguit que el 18% de l’energia consumida s’hagi cobert amb les instal·lacions d’autoconsum pròpies. Pel que fa a mobilitat, l’entitat compta amb 11 carregadors elèctrics i el 10% de la seva flota és elèctrica. Això ha permès un estalvi d’emissions equivalent al CO₂ que absorbirien 2.858 arbres.

Finalment, també s’ha reduït el consum propi en un 31% en quatre anys gràcies a l’augment del consum de biomassa.

Arrelament i visibilitat al territori

Amb 1.716 socis i sòcies, 164 voluntaris i voluntàries i una presència consolidada als mitjans i xarxes socials, l’entitat manté un fort arrelament comunitari. “Treballem per una societat més justa i inclusiva, posant les persones al centre i creant aliances amb el territori”, destaca el president de l’entitat Joan Casany en la seva salutació.

Amb una trajectòria de quasi seixanta anys, Sant Tomàs continua ampliant serveis i innovant en l’atenció a les persones amb discapacitat, des d’una mirada transformadora basada en els valors de l’economia social i solidària.

Autèntic, autor del disseny

L’Estudi d’art i disseny gràfic de Sant Tomàs Autèntic ha estat el responsable de crear la imatge i el disseny de la memòria de l’any 2024 seguint la tipografia i la visió genuïna de les persones vinculades a l’entitat i que formen part d’aquest projecte d’inclusió i foment de les capacitats creatives. En aquest enllaç podeu veure la videomemòria del 2024. La memòria també es pot consultar en castellà i anglès a la pàgina web.